menu | Werkwiki

Kritisch vacatures lezen

Deze pagina kwam tot stand dankzij de vele tips die op de Co-Searching workshops gedeeld werden. Als je de werkwiki leest, lees je de stem van bijna 300 werkzoekenden!

Algemeen

Er is een grote variatie tussen vacatures. Sommige geven een vage beschrijving, andere zijn meer concreet. Hierbij hebben we het over zowel de uitleg van het bedrijf, als de jobinhoud, als de vereiste competenties, kennis en ervaring. Vacatures geven steeds slechts een beperkt beeld van wat het werk echt inhoudt.

Je kan jezelf dus heel wat vragen stellen omtrent de vacature. Bijvoorbeeld:

 • Wat wordt er bedoeld met flexibiliteit?
 • Hoeveel collega‚Äôs heb je, wat doen zij, hoe moet je met hen samenwerken?
 • Hoe ziet een normale week er uit?
 • Waarom is de vacature vrij gekomen?
 • Op welke taken ligt de focus? Soms staat er immers een ellenlange lijst met taken bij een vacature, wat onhaalbaar kan lijken.

Heel wat belangrijke informatie om al dan niet te solliciteren, of om een goede brief en cv te schrijven, mis je in vacatures. Op deze pagina geven we je een methode mee, waarmee je vacatures kritisch kan bekijken, om zo vragen voor de werkgever te formuleren. Die vragen kan je vervolgens stellen via een telefoontje, op mail of op sollicitatiegesprek.

Stap 1: Wat is belangrijk?

Om een tekst, in dit geval een vacature, kritisch te bekijken, moet je eerst weten welke elementen belangrijk zijn. Daarvoor moet je eerst even nadenken: wat is belangrijk voor mij bij mijn toekomstig werk? Je kan de volgende lijst gebruiken om breed na te denken. Probeer voor elk puntje enkele zaken te noteren.

Wat is voor jou belangrijk op vlak van:

 • Je direct leidinggevende
  Bijv.: geeft regelmatig feedback.
 • Je teamgenoten en collega's
  Bijv.: iedereen doet zijn of haar werk en neemt verantwoordelijkheid.
 • Je takenpakket
  Bijv.: het takenpakket kan evolueren naargelang je interesses.
 • Je werkuren
  Bijv.: je wil graag een uurtje later starten en eindigen.
 • Je verloning
  Bijv.: je wil graag maaltijdcheques.
 • Andere zaken?
  Bijv.: je wil niet te ver pendelen.

Neem een kwartiertje de tijd om daar op jezelf over na te denken! Doe deze oefening op jezelf of met iemand die je kent.

Ben je klaar? Neem dan pas een kijkje op deze lijst van wat belangrijk kan zijn bij je toekomstig werk.

Die lijst is opgesteld tijdens onze workshops "De Ideale Werkgever" en "Kritisch vacatures lezen en vragen formuleren". Daar doen we deze methode in groep. De lijst is bijgevolg geen volledige lijst van wat belangrijk is! Daarom is het belangrijk dat je de denkoefening ook zelf doet, zodat je eigen prioriteiten naar boven komen. Maar de lijst kan je wel inspiratie geven.

Stap 2: Selecteren

Na stap 1 heb je een lijstje met zaken die je belangrijk vindt bij je toekomstig werk, al dan niet aangevuld met zaken uit de lijst die wij hebben voorzien. Hieruit kies je er drie tot vijf die je het allerbelangrijkst vindt: je prioriteiten. Met die in je achterhoofd lees je de vacature.

Stap 3: De vacature lezen

Met je drie tot vijf prioriteiten in je achterhoofd lees je nu de vacature door. Je kan dit telkens opnieuw doen met een andere prioriteit. Of meteen voor ze allemaal tegelijk. Zoek zelf uit wat goed werkt! Terwijl je leest, noteer je voor elke prioriteit:

 • Is er concrete informatie over de prioriteit? Welke?
 • Is er vage informatie of een algemene beschrijving over de prioriteit? Welke?
 • Welke informatie mis je nog om in te schatten of de vacature goed scoort op je prioriteit?

Het is interessant om deze oefening voor meerdere vacatures na elkaar te doen met dezelfde prioriteiten. Zo ga je meteen zien dat in verschillende vacatures, andere informatie wordt gegeven! Zeker als je naar vacatures voor verschillende functies kijkt, zal dit duidelijk zijn.

Stap 4: Vragen formuleren

Op basis van wat je nu (niet) weet over elke prioriteit, kan je vragen stellen aan de werkgever.

Bij vage informatie en algemene beschrijvingen kan je letterlijk over verduidelijking vragen. Bijvoorbeeld: "In de vacature vermeld je dat er zelfstandigheid en samenwerking verwacht wordt. Dit vind ik ook belangrijke competenties, voor elke job trouwens, maar wat bedoelen jullie daar exact mee? En welke taken zal ik zelfstandig moeten uitvoeren en bij welke taken zal ik moeten samenwerken?"

Geen informatie? Dan moet je vragen verzinnen! Op de pagina Vragen voor de werkgever vind je een lijst met voorbeeldvragen, samengesteld vanuit onze Co-Searching workshops.