menu | Werkwiki

Maak je cv

Deze pagina kwam tot stand dankzij de vele tips die op de Co-Searching workshops gedeeld werden. Als je de werkwiki leest, lees je de stem van bijna 300 werkzoekenden!

Deze pagina wordt ondersteund door Zowerkthet.be

Algemeen

Op deze pagina vind je een stappenplan om je cv te maken. Je kan ook een kijkje nemen op de pagina Verbeter je cv voor meer tips.

Neem hier je tijd voor en besef dat je eerste cv niet je beste of laatste zal zijn. Doorheen het solliciteren pas je deze best aan aan vacatures en feedback.

Inhoud van je cv

Vooraleer je aan je cv begint, maak je een overzicht van wat je er allemaal op kan zetten. In de eerste plaats gaat dit over alle ervaringen, diploma’s en competenties die je hebt. Wat je bijvoorbeeld kan oplijsten:

  • Naam, adres, contactinfo en andere gegevens
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Vrijwilligerswerk
  • Hobbies
  • Talen
  • Rijbewijs

Vul dit gerust aan met andere categorieën. Een oplijsting kan er dan als volgt uit zien: oplijsting.pdf

Vervolgens noteer je bij elk puntje van je oplijsting één regel met wat je er hebt gedaan. En één regel met wat je er hebt geleerd. Dat ziet er zo uit: gedaan & geleerd.pdf

Tip: gebruik een profielschets!met dank aan onze partner: zowerkthet.be

Zet een profielschets op je cv. Deze komt meteen onder je persoonlijke gegevens en staat dus centraal op je cv.

Je geeft daarin kort weer wie je bent en waar je voor staat. Voordeel is dat een goed profiel meteen op een positieve manier de aandacht trekt van een werkgever.

Best vul je de profielschets aan met je professionele ambities. Zo bewijs je dat je duidelijk weet wat je wil (persoonlijkheidstest) en dat je goed binnen de bedrijfscultuur (artikel VDAB) van de werkgever zal passen.

Zorg ervoor dat het een prettig leesbare en vlotte tekst is. Ideaal is een lengte van zo’n vier tot zes regels."

Download hier enkele voorbeelden van profielschetsen

Door Kathleen Art, pojectleider Zo Werkt Het

Layout

Nu kan je al deze informatie in een mooie layout steken! Je kan er zelf één maken of een layout overnemen van bijvoorbeeld de VDAB of hloom.com. Als je Googelt naar "template cv" zal je nog heel wat andere voorbeelden vinden voor je layout.

Ingevuld in een layout ziet je cv er dan zo uit: voorbeeld cv.pdf

Op deze website kun je in drie stappen eenvoudig je cv maken.

Klaar! Wat nu?

Nu kan je details aanpassen naar je zin. Zinnen herschrijven, woorden aanpassen, of nog een foto toevoegen.

Als je eerste versie af is, kan je feedback vragen. Toon je cv aan familie en vrienden, maar stuur hem zeker ook op naar de eCoaches van de VDAB. Zij geven goede feedback.

Dit cv zal trouwens niet je laatste zijn. Tijdens het solliciteren zal je feedback krijgen van werkgevers of zal je plots vinden dat het tijd wordt voor een andere aanpak. Pas je cv dan zeker aan! Op de pagina Verbeter je cv vind je nog wat extra tips.