menu | Werkwiki

Maak je cv

Deze pagina kwam tot stand dankzij de vele tips die op de Co-Searching workshops gedeeld werden. Als je de werkwiki leest, lees je de stem van bijna 300 werkzoekenden!

Algemeen

Op deze pagina vind je een stappenplan om je cv te maken. Je kan ook een kijkje nemen op de pagina Verbeter je cv voor meer tips.

Neem hier je tijd voor en besef dat je eerste cv niet je beste of laatste zal zijn. Doorheen het solliciteren pas je deze best aan aan vacatures en feedback.

Inhoud van je cv

Vooraleer je aan je cv begint, maak je een overzicht van wat je er allemaal op kan zetten. In de eerste plaats gaat dit over alle ervaringen, diploma’s en competenties die je hebt. Wat je bijvoorbeeld kan oplijsten:

  • Naam, adres, contactinfo en andere gegevens
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Vrijwilligerswerk
  • Hobbies
  • Talen
  • Rijbewijs

Vul dit gerust aan met andere categorieën. Een oplijsting kan er dan als volgt uit zien: oplijsting.pdf

Vervolgens noteer je bij elk puntje van je oplijsting één regel met wat je er hebt gedaan. En één regel met wat je er hebt geleerd. Dat ziet er zo uit: gedaan & geleerd.pdf

Layout

Nu kan je al deze informatie in een mooie layout steken! Je kan er zelf één maken of een layout overnemen van bijvoorbeeld de VDAB of hloom.com. Als je Googelt naar "template cv" zal je nog heel wat andere voorbeelden vinden voor je layout.

Ingevuld in een layout ziet je cv er dan zo uit: voorbeeld cv.pdf

Klaar! Wat nu?

Nu kan je details aanpassen naar je zin. Zinnen herschrijven, woorden aanpassen, of nog een foto toevoegen.

Als je eerste versie af is, kan je feedback vragen. Toon je cv aan familie en vrienden, maar stuur hem zeker ook op naar de eCoaches van de VDAB. Zij geven goede feedback.

Dit cv zal trouwens niet je laatste zijn. Tijdens het solliciteren zal je feedback krijgen van werkgevers of zal je plots vinden dat het tijd wordt voor een andere aanpak. Pas je cv dan zeker aan! Op de pagina Verbeter je cv vind je nog wat extra tips.