menu | Werkwiki

Spontaan solliciteren

Deze pagina kwam tot stand dankzij de vele tips die op de Co-Searching workshops gedeeld werden. Als je de werkwiki leest, lees je de stem van bijna 300 werkzoekenden!

Algemeen

Tijdens de Co-Searching workshops rond spontaan solliciteren brengen de deelnemers alle acties in kaart die ze doen wanneer ze spontaan solliciteren. Het volgende stappenplan is een verzameling van de acties die vaak terugkomen, met enkele tips erbij.

Het Stappenplan

Start

Plan het in, maak er tijd voor vrij, neem een goede tas koffie erbij

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zoek ik en wat zoek ik zeker niet?

Het maakt het solliciteren makkelijker als je hier een zicht op hebt. Voornamelijk bij het bellen naar de werkgever, bij de beslissing of je al dan niet solliciteert, en bij het schrijven van je motivatiebrief.

Oriëntatie wil niet per se zeggen dat je precies weet welke job je wil doen. Het kan ook zijn dat je maatschappelijke relevantie belangrijk vind, of net een job waar je je handen vuil kan maken, of iets dat in lijn ligt met je opleiding, of liever in een KMO dan een groot bedrijf...

 • In wat voor bedrijf zie je jezelf werken? Klein of groot, internationaal of lokaal, een starter of net de marktleider, maatschappij- of eerder economisch gericht, …
 • Wat voor functie wil je uitoefenen? Wat is het ideale takenpakket voor jou? Wil je veel met mensen werken, of hou je net van administratie? Heb je graag een afgebakend takenpakket of heb je veel vrijheid nodig? Wil je expert worden in wat je doet of wil je kunnen doorgroeien?
 • In wat voor omgeving wil je werken? Heb je graag collega’s die vrienden worden of mag contact beperkt blijven tot de werkvloer? Ben je bereid om te pendelen?
 • Hoe zit het met verloning? Is dit belangrijk voor jou of niet?
 • ...

Wat kan helpen?

 • Praat met vrienden en familie, welke job zien zij jou doen?
 • Bekijk verschillende vacatures, zelfs al lijkt de titel niets voor jou. Zo leer je vacatures te vergelijken en kan je beter inschatten wat jou ligt.
 • Praat erover met andere werkzoekenden. Zij kunnen je vaak vanuit hun ervaringen op weg helpen. Op onze pagina over netwerken staan enkele ideeën over waar je werkzoekenden kan ontmoeten. Of kom gewoon naar een van onze workshops .
 • Op loopbaanbegeleiding heb je recht als je al wat ervaring achter de rug hebt. Anders kost het geld.
 • Je kan ook gratis persoonlijkheidstesten volgen. Deze zijn niet altijd even nuttig, maar kunnen je wel al een zeker idee geven. De test op 16personalities.com is een persoonlijke aanrader. (De Engelse versie van de website geeft meer informatie dan de Nederlandstalige.)

Dit helpt je ook om een beslissing te maken: misschien volg je beter eerst een bijkomende opleiding in plaats van meteen te werken?

Netwerken

Netwerken heeft een slechte naam. Het lijkt erg hoogdrempelig, maar eigenlijk moet je gewoon mensen laten weten dat en wat je zoekt.

De kracht van netwerken is dat je mensen uit de organisatie zelf kan ontmoeten voor je solliciteert. Je kan via hen informatie inwinnen die je helpt met je beslissing om ervoor te gaan. Ook kan je bij je sollicitatie die persoon vermelden. Dat komt goed over!

Organisaties vinden

Evidenter dan netwerken is zelf organisaties opzoeken. Hier zijn meerdere mogelijkheden toe:

 • Uit je hoofd. Welke organisaties die je boeien kan je zo opnoemen?
 • Koepelwebsites van sectoren. Bijvoorbeeld Federgon voor HR-dienstverleners. Of 11.be voor de socio-culturele sector. Daar vind je vaak een lijst met organisaties die onder de koepel vallen.
 • Desocialekaart.be voor de socio-culturele sector.
 • Onderwijsnetten voor werk in onderwijs.
 • Organisaties die verschijnen in het nieuws.
 • Universiteiten en hogescholen hebben vaak een lijst van spinoffs. Bijvoorbeeld spinoff bedrijven van de KU Leuven.
 • Jobbeurzen
 • Partners van evenementen
 • Winkels in de stad
 • ...

Onderzoek

In deze stap vergaar je kennis van de organisatie. Past het bedrijf bij jouw vereisten? Zijn er gepaste functies voor jou?

Er zijn verschillende bronnen om een bedrijf te onderzoeken, een greep uit het brede aanbod:

 • Website
 • LinkedIn, Facebook, Twitter, YouTube en andere media
 • Artikels in de pers
 • Jaarverslagen
 • Jobbeurzen
 • Open bedrijvendag
 • Bestaande vacatures van de organisatie
 • Telefoneren
 • Start-up platformen als Start-it KBC, Telenet Kickstart of Unizo
 • ...

Er zijn waarschijnlijk nog talrijke bronnen van informatie. Moet je die allemaal bekijken? Nee, natuurlijk niet. Je beslist zelf wanneer je voldoende informatie hebt ingewonnen. Een aantal interessante vragen die je kan onderzoeken:

Wat is de missie/visie? Hoe komt het bedrijf in het nieuws? Welke zijn haar activiteiten? Hoe is het bedrijf georganiseerd? Misschien vind je zelf een organigram of een medewerkerspagina waar je kan zien welke soorten functies er allemaal bestaan. Je kan zelfs enkele medewerkers met interessante functies opzoeken op LinkedIn. Je kan bij hen nog meer informatie vast krijgen.

Het grote voordeel van deze stap is reeds kunnen inschatten of je een kans maakt met een spontane sollicitatie. Aanvaarden ze spontane sollicitaties? En appreciëren ze dat? Hebben ze relevante functies voor jou? Dit al te weten komen in deze fase, bespaart je heel wat moeite later.

Vergeet niet te kijken bij de openstaande vacatures op de website: misschien zit er al iets bij dat je graag doet!

Contactpersoon

Zoek de juiste contactpersoon in het bedrijf. Dit vind je soms terug op de website. Of anders kan je telefoneren om te vragen bij wie je terecht kan met vragen en je spontane sollicitatie.

Bellen

Voor je je sollicitatie opstuurt is het interessant om nog even te bellen. Eerst en vooral kan je nog bijvragen stellen. Dit toont je interesse voor de organisatie, en het helpt je om de keuze te maken om al dan niet spontaan te solliciteren.

Ten tweede kan je informeren of ze mensen van jouw profiel kunnen gebruiken. Geef wel aan naar welk type functie je zoekt. Gewoon vragen naar werk, dat zal niet lukken. Je moet duiden welke functie je graag in het bedrijf zou willen uitoefenen.

Ten derde kan je vragen naar wie je je sollicitatie het best opstuurt.

Het grote voordeel van bellen is dat ze je al eens hebben gehoord. Dat korte persoonlijke contact zorgt ervoor dat ze meer aandacht aan je sollicitatie zullen besteden!

Je CV en motivatiebrief schrijven

Dit is voor velen het moeilijkste deel. Je motivatiebrief is vanzelfsprekend erg belangrijk! Puntjes die je zeker moet vermelden: hoe je van de organisatie hebt gehoord, en waarom ze jou aanspreekt. Als je al contact hebt gehad met iemand in het bedrijf, vermeld je dat ook.

Daarnaast geef je aan naar welk soort functie je op zoek bent. Dit kan een concrete jobtitel zijn, of een dienst waarbinnen je wil werken. Je moet wel een leidraad geven, anders wordt het moeilijk.

Een andere mogelijkheid is proberen een gesprek of bedrijfsbezoek in te plannen. Dan kan je daar al wat makkelijker bespreken waar je juist zou passen in de organisatie.

Je CV schrijf je dan naar het soort functie dat je graag wil beoefenen.

Tip: inzicht in je functie

Hoe concreter je weet welke functie je kan en wil bekleden in de organisatie, hoe beter! Dus, probeer met iemand binnen het bedrijf te spreken die jou wat wegwijs kan maken. Daarnaast kan je eens kijken naar vergelijkbare vactures op het internet. Die kunnen je wat meer inzicht geven in gevraagde kennis, competenties en attitudes waar je je CV en brief op kan baseren.

Opvolgen

Reactie

Fingers crossed, hopelijk wordt het een ja! Vaak steken ze je in de wervingsreserve. Dat is misschien niet het antwoord dat je wil, maar vaak de realiteit. Geen zorgen, dit is positief nieuws. Je kan er nu eenmaal niet omheen dat een organisatie niet op elk moment in staat is iemand aan te werven.

Krijg je een nee te horen? Vraag dan meteen feedback. Waarom aanvaarden ze je sollicitatie niet?

Krijg je een negatief antwoord, maar heb je wel een positief contact gehad? Vraag eens of ze geen andere organisaties kennen waar ze jouw profiel nodig hebben. Je weet maar nooit!

Tip: Net te laat voor de vacature van je dromen?

Een deelneemster van Co-Searching uit Brussel was eens een dag te laat met het ontdekken van een vacature. Dus heeft ze haar cv opgestuurd als spontane sollicitatie. Het cv was op maat van de vacature, maar algemeen genoeg om niet té opvallend op maat te zijn. Resultaat: ze hebben haar toch in de selectie mee opgenomen!