menu | Werkwiki

Verbeter je cv

Deze pagina kwam tot stand dankzij de vele tips die op de Co-Searching workshops gedeeld werden. Als je de werkwiki leest, lees je de stem van bijna 300 werkzoekenden!

Algemeen

Deze pagina geeft tips en inspiratie om je cv te verbeteren. Vertrekkende van vaak voorkomende vragen.

Vraag je je echter nog af hoe je een cv maakt? Of wat je er allemaal in mag vermelden? Daarover vind je meer op de pagina Maak je cv.

Pas je cv aan aan de vacature

"Pas je CV aan aan de vacature" is een mantra dat je vaak hoort. Hiermee bedoelt men dat je niet dezelfde CV naar elke vacature mag sturen. Omdat elke vacature een beetje anders is, moet je jezelf ook een beetje anders verkopen. Maar, wat kan je aanpassen?

De eerste stap is te weten komen waar de werkgever naar op zoek is. Dit heb je sneller door wanneer je geoefend bent in het lezen van vacatures. En bellen naar de werkgever met enkele vragen, brengt een schat aan informatie op. Daarna kan je je CV aanpassen aan wat de werkgever wenst. Inhoudelijk leg je de nadruk op de relevante elementen voor de vacature.

Dat kan je op meerdere manieren doen:

 • Zet kernwoorden die relevant zijn in het vet.
 • Plaats de meest relevante onderdelen bovenaan. Als je nog geen werkervaring hebt is dat meestal je opleiding. Als je al een carrière achter de rug hebt zal dat je ervaring zijn. Maar ga je voor een job dat buiten je opleiding en ervaring valt? Zet dan je competenties bovenaan. Dan wordt het een competentiegerichte cv.
 • Geef meer plaats aan de relevante elementen. Door er meer plaats aan te geven, zal het meteen meer opvallen voor de lezer. Schrijf er dus extra tekst bij. En schrap tekst bij de minder relevante ervaringen.
 • Vermeld irrelevante onderdelen soms helemaal niet. Zo maak je je cv overzichtelijker en simpeler.
 • Probeer niet een hele ervaring uit te leggen als maar de helft van die ervaring relevant is. De irrelevante helft kan je achterwege laten, of heel kort beschrijven.

Maak je ervaringen duidelijk

Geef bij je opleiding, indien minder bekend, vrijwilligerswerk en ervaringen steeds een woordje uitleg. Ga er niet van uit dat werkgevers het snappen. Wat heb je er gedaan? Wat waren je verantwoordelijkheden? Wat heb je er bereikt? Wat heb je er geleerd?

Geef een concreet beeld van wat de ervaring inhoudt! Meer informatie om je ervaring te beschrijven vind je hier.

6 seconden om je CV te beoordelen

Je hoort wel eens dat een werkgever slechts enkele seconden de tijd neemt om je CV te beoordelen. Dit hangt sterk af van sector, bedrijf en persoon. Maar inderdaad, dit gebeurt soms in de allereerste selectie. Zorg dus voor een duidelijke structuur en titels in je CV. Ook woorden in het vet zetten helpen.

Op de website van Jobat staat een interessant artikel hierover.

Tip: de vacature als checklist

Neem de vacature erbij en noteer alle gevraagde kennis, competenties en attitudes. Ga ze vervolgens een voor een af: ben je er geen vergeten te vermelden?

De werkgever zal je CV en brief scannen naar deze kernwoorden. Zorg dus dat hij of zij deze makkelijk terug kan vinden!

Onderdelen van het CV

Foto

Een foto is niet noodzakelijk, maar geeft toch een persoonlijkheid aan je CV! Beslis vooral voor jezelf of je je hiermee comfortabel voelt. Het wordt steeds vaker gedaan.

Enkele tips als je een foto op je CV zet:

 • Zorg voor een professionele foto. Typisch bevat de foto je schouders tot en met je hoofd, kijk je recht in de camera en heb je deftige kledij aan. Natuurlijk kan je hiervan afwijken. In sectoren als de social profit zouden ze een "typische" foto zelfs best saai vinden.
 • Volgens onderzoek pas je best je Facebook en LinkedIn foto aan naar dezelfde foto op je CV.

Vrijwilligerswerk

Zet dit in de verf, zeker als starter zonder werkervaring! Vrijwilligerswerk toont dat je een gemotiveerd en actief persoon bent. Bovendien doe je in dat vrijwilligerswerk heel wat nuttige kennis en competenties op, zelfs al solliciteer je voor heel andere soort jobs. Geef dan ook concreet aan wat je precies doet of deed in je vrijwilligerswerk.

Talenkennis

Je kan je talen opsplitsen in spreken, schrijven en lezen. Wees eerlijk over je talenkennis maar wees ook niet te bescheiden. Als je vaak een vreemde taal nodig hebt in de job, zal je die sneller aanleren dan bijvoorbeeld op de schoolbanken.

Worden vreemde talen niet gevraagd in de vacature? Als je plaats tekort hebt op je CV, overweeg om dit onderdeel te schrappen. Zo kan je meer nadruk leggen op ervaringen en competenties die er wel toe doen.

Een quote, persoonlijke tekstje en ambitie

Sommige werkzoekenden openen hun CV met een quote over zichzelf. Zoals "Een gedreven teamspeler met oog voor detail en een analytische aanpak". Het idee is: verkoop jezelf in een zin!

Dat kan ook uitgebreider. In een drietal regels kan je jezelf schetsen als persoon. Je kan zowel je persoonlijkheid, als je professionele competenties schetsen.

Je ambitie aangeven kan ook. Waar zie je jezelf over 5 tot 10 jaar? Wil je een echte expert worden in je job of doorgroeien in het bedrijf? Let op: de vacature waar je op solliciteert moet binnen deze ambitie passen. Het moet een relevante start of tussenstap zijn.

Referenties

Het is een goed idee om referenties toe te voegen aan je CV! Een tweetal, van zo recent mogelijke ervaringen, is de norm. In plaats van ze meteen in je CV te steken, kan je ook vermelden dat de contactgegevens op aanvraag beschikbaar zijn.

Let wel dat je eerst het akkoord vraagt van je referenties. En kies natuurlijk enkel referenties waarvan je weet dat ze zich positief over je zullen uitlaten...

In bedrijven met een “professioneel” HR process, is het belangrijker dat je referenties geeft, dan wat je referenties over je zeggen. Deze HR medewerkers weten dat referenties een te subjectieve bron van informatie zijn. Maar het feit dat je referenties opgeeft, toont wel dat je zelfvertrouwen hebt in je capaciteiten.

Vaak voorkomende problemen

Gaten in je cv

Werkgevers zijn gevoelig voor gaten in je CV. Hiermee bedoelt men dat je bijvoorbeeld langer over je studies hebt gedaan dan noodzakelijk. Of dat je lange periodes zonder werkervaring hebt meegemaakt. Werkgevers stellen zichzelf snel vragen: is deze persoon wel gemotiveerd om te werken? Zijn wij gewoon de zoveelste vacature in de rij? Misschien is er wel een specifieke reden dat niemand haar of hem wil aannemen?

Je moet deze twijfels wegnemen bij de werkgever. Want zolang er twijfel is, ben je een risico. Dat kan je doen door een eerlijk en duidelijk antwoord te bieden. En als er privéredenen zijn waarom je een tijdlang niet kon solliciteren, kan je dat gerust zo benoemen. Een werkgever heeft daar respect voor, of toch die werkgevers waar je voor wil werken...

Geef er ook steeds een positieve noot bij. Misschien doe je veel vrijwilligerswerk tussendoor? Of bleef je actief via interim jobs? Of heb je bijkomende opleidingen gedaan?

De Eminem-tactiek

Ooit de film 8 Mile gezien? Bram werd hierdoor geïnspireerd tot een tactiek om met gaten en andere zwaktes in je cv om te gaan.

In het kort neemt Eminem het op tegen andere rappers in "rap battles". Dit zijn korte geïmproviseerde competities waar je de tegenstander al rappend probeert te gêneren. Doorheen de film maakt Eminem heel wat gênante situaties mee. En in de laatste rap battle weet hij dat hij geen schijn van kans maakt als hij zijn tegenstander hierover laat rappen. Dus, wat doet hij? In zijn eigen rap benoemd Eminem alles dat hij heeft meegemaakt en maakt hij zichzelf belachelijk. Klinkt dom, maar erna heeft zijn tegenstander geen inspiratie meer om over Eminem te rappen. Het publiek heeft alles al gehoord... De tegenstander staat er met zijn mond vol tanden en Eminem wint.

Natuurlijk moet je niet beginnen rijmen op je CV... Maar wat je hieruit kan leren is het volgende:

 • Zijn er vragen of opmerkingen van de werkgever op je CV, die elke keer terug komen? Bijvoorbeeld een gat in je CV, of een gebrek aan ervaring op een bepaalde verantwoordelijkheid van de job?
 • Dan weet je dat dit redenen zijn waarom ze elke keer aan je twijfelen om je uit te nodigen op gesprek. Op gesprek kunnen ze je die vraag stellen, en kan je een antwoord geven. Maar misschien heb je al een aantal gesprekken gemist omdat ze te hard twijfelden...
 • Geef in dat geval al een antwoord op die vraag in je motivatiebrief. In de regel is het nooit goed om de focus te leggen op een van je zwaktes! Maar als je zeker weet dat er elke keer opnieuw vragen over komen... Dan kan je dat wel doen, want ze zullen het toch opmerken, en je kan er al meteen een antwoord op geven.
 • Geen succes gegarandeerd, maar Bram heeft er zeker geen nadelen van ondervonden. Iets om uit te proberen!