menu | Werkwiki

Verbeter je motivatiebrief

Deze pagina kwam tot stand dankzij de vele tips die op de Co-Searching workshops gedeeld werden. Als je de werkwiki leest, lees je de stem van bijna 300 werkzoekenden!

Algemeen

Het belang van een motivatiebrief?

Dit is erg afhankelijk van sector, bedrijf en persoon... Sommigen kijken enkel naar je CV, terwijl anderen voornamelijk je brief bestuderen. Motivatie wordt echter vaak aangehaald als een van de belangrijkste criteria ter aanwervering. En heel wat werkgevers besteden daarom aandacht aan je brief. Ben je dus niet zeker in welke mate een brief belangrijk is in jouw sector? Steek er dan zeker tijd en moeite in.

Je brief aanpassen?

Hoe je het best je motivatiebrief aanpakt kent geen eenduidig antwoord. Het belangrijkste is dat je je match met het bedrijf en de job kan aantonen. Dit betekent dat je steeds je brief zal moeten aanpassen. Maar ook dit kan op verschillende manieren.

 • Je kan elke brief helemaal opnieuw schrijven;
 • een standaardbrief hebben voor verschillende sectoren en functies;
 • of voor elke vacature kleine aanpassingen doen.

Probeer deze verschillende aanpakken uit. En zoek de aanpak die voor jou het beste werkt.

De vacature helpt je in wat je kan veranderen.

 • Welke competenties zijn het belangrijkst in het takenpakket? Zorg dat deze aan bod komen in de brief.
 • Schrijft men 'u' of 'jij' in de vacature? Hoe (in)formeler de vacature geschreven is, hoe (in)formeler je je brief best aanpakt.
 • Heb je al op vergelijkbare vacatures gesolliciteerd? Dan kan je van je oude brieven vertrekken.

Tip: laat je brief nalezen

Zelfs voor ervaren schrijvers is dit een tip, zeker voor vacatures die jou echt aanspreken. Enerzijds halen anderen er makkelijker schrijffouten of moeilijke zinnen uit dan jezelf. Maar vooral: zij kunnen je zeggen waar je jezelf onvoldoende verkoopt! Als Belg zijn we vaak te bescheiden. Vrienden en familieleden kunnen jou wijzen op sterktes waar je gerust wat trotser op mag zijn.

Structuur in je brief

Je kan heel wat zaken aanhalen in je motivatiebrief. Doe dit op een gestructureerde manier. Als je je motivatie, je achtergrond, je sterktes, waar je de vacature gevonden hebt, enzovoort te hectisch door elkaar laat lopen, dan leest dat veel minder vlot. Je kan je brief te structureren door per alinea een potentiële vraag van de werkgever te beantwoorden. Voorbeelden van vragen zijn:

 • Wie ben je?
 • Wat is je achtergrond? (opleiding, werkervaring)
 • Welke relevante ervaring heb je al gehad?
 • Over welke competenties beschik je?
 • Waarom zouden we je aannemen?
 • Waarom wil je in deze functie werken?
 • Waarom wil je voor dit bedrijf werken?
 • Kan je jezelf in 4 regels verkopen?
 • Wat is je passie?
 • ...

Vergeet je motivatie niet te vermelden. Soms ben je zo hard jezelf aan het verkopen dat je vergeet te zeggen waarom je je zo hard verkoopt... Idealiter kan je een motivatie geven tegenover de functie en tegenover het bedrijf. Motivatie tegenover de functie is het meest belangrijk.

Een vaak gebruikte structuur gaat als volgt:

 • 1. Begroeting
 • 2. Enkele regels met info: opleiding/profiel waarbinnen je ervaring hebt, op welke vacature je solliciteert, waar je deze hebt gevonden, je leeftijd, ...
 • 3. Waarom wil je de job?
 • 4. Waarom denk je dat je goed zou zijn in de job? Heb je relevante ervaring of competenties? Beschrijf er twee of drie.
 • 5. Een afsluiting die blijft hangen. Je kan je goesting en passie voor de job nog eens herhalen. Of jezelf nog eens verkopen op een aantal regels.
 • 6. Een bedanking voor de tijd en vriendelijke groeten.

Deze structuur is geen one-size-fits-all oplossing. Het kan een startpunt zijn om aan je brief te beginnen. Durf ervan af te wijken als je voor jezelf vindt dat het niet logisch is opgebouwd, of niet vlot leest.

Zorg dat je niet 'vastklampend' of 'wanhopig' overkomt in je brief. Je moet zelfverzekerd overkomen, zeker in de afsluiter van je brief. De boodschap moet zijn: “ik ben een geschikte kandidaat voor uw vacature. Dus kun je me maar beter uitnodigen.” En niet: “ik wil zo graag die job. Nodig me alsjeblieft uit!”

Bespreek concrete ervaringen

Vermeld je dat je goed bent in competentie A? Of dat je ervaring hebt met verantwoordelijkheid B? Vermeld dan concrete ervaringen bij deze competenties en verantwoordelijkheden! Je brief is de uitgelezen kans om de meest relevante ervaringen te bespreken.

Het is een beetje zoals bronvermeldingen in een krantenartikel of bachelorproef. Aan de hand van concrete ervaringen toon je aan dat het over meer gaat dan louter een bewering.

Bel op voorhand

Eens bellen naar de werkgever kan je heel wat relevante informatie opleveren. Een betere kijk op de vacature, weten wat de prioriteiten zijn, horen welk soort persoon ze in hun gedachten hebben enzovoort.

Wat kan je in je brief vermelden?

Persoonlijke aanspreking

Informeel: Beste mijnheer X of mevrouw Y

Formeel: Geachte heer X of mevrouw Y

Probeer steeds een naam te hebben om je tot te richten. Je kan ook tijdens een voorafgaand telefoongesprek vragen tot wie je je moet richten. Maar wees dan wel zeker dat je de naam correct noteert!

Een persoonlijke intro

Hier kan je jezelf kort schetsen en verkopen. Een teaser voor de werkgever om nieuwsgierigheid op te wekken, zeg maar. Dit is het eerste dat de werkgever zal lezen als je dit in je brief zet: het moet dus goed geschreven zijn! Blijf to the point, en verkoop jezelf niet te hard. Want dat kan slecht overkomen.

Relevante opleidingen, ervaringen en/of competenties

In een motivatiebrief is het niet de bedoeling dat je je hele CV aframmelt. Je kiest beter een tot drie relevante opleidingen, ervaringen en/of competenties om wat dieper te bespreken. Zo toon je aan de werkgever wat echt relevant is aan jouw profiel.

Je motivatie

Vanzelfsprekend zet je dit erin. Een manier om je motivatie te kaderen, is binnen je ambitie. Wil je expert worden in een functie? Of misschien doorgroeien naar andere jobs? Hoe past deze vacature in die ambitie?

Contacten

Refereer naar contacten binnen het bedrijf, als je die hebt. Bijvoorbeeld kennissen die in de organisatie werken. Of de persoon waarmee je belt voordat je je kandidaat stelde. Dit maakt een goede indruk. En de werkgever kan intern over jou navragen bij die persoon.

Onderscheidende factor / kerncompetenties

Je kerncompetenties maken jou uniek. Ze komen terug in je hele leven en alles wat je doet. Het zijn dus competenties die niet enkel in werkervaring naar boven komen. Zo kan je leergierig zijn, creatief of probleemoplossend zijn.

Deze onderscheiden jou dus van de andere kandidaten, ook al hebben zij hetzelfde profiel. In je brief kan je aangeven waarom jou kerncompetenties een meerwaarde zijn voor de job.

Andere

 • Naam en contactgegevens
 • De functie waarvoor je solliciteert
 • Hoe je de vacature hebt gevonden
 • Vermeldingen die laten uitschijnen dat je al wat hebt opgezocht over het bedrijf. “Ik las op de website dat ...”, “Jullie activiteiten met ...”, “Ik las in een artikel ...”.

Layout

Een motivatiebrief moet geen speciale layout hebben. Zorg voor een duidelijk leesbaar lettertype, zoals alle standaardlettertypes in software zoals Microsoft Word. Voor de rest is een duidelijke structuur van je brief belangrijk.

Om de leesbaarheid te verhogen kan je ook de interlinieruimte vergroten.

Een brief is normaal gezien maximum 1 pagina lang! Als je je motivatiebrief als mail verstuurd, in plaats van als bijlage, dan hou je het best korter.